Vorige maand ging het over “Wil je gelijk, of wil je geluk?” Deze column heeft een hoop tongen los gemaakt gezien de vele reacties die er gegeven werden. In één van de reacties vond de lezer dat de column klopte, mits de waarheid maar werd verteld. Dat deed de vraag rijzen, wat is “de waarheid” dan eigenlijk?
Is er eigenlijk wel een absolute waarheid?
Er is jouw waarheid, er is mijn waarheid, maar bestaat er ook een absolute waarheid? Eigenlijk is de waarheid een lastig begrip. Want ook al klinkt het logisch om te zeggen dat iets de waarheid is, wie bepaalt dat? Laten we bijvoorbeeld kijken naar een boom. Een hele grote boom, met veel groene bladeren en diepe wortels. We zien de boom, kijken naar de bladeren en deze zien er groen uit. Hij staat stevig in de grond dus zal hij ook diepe wortels hebben. We zien de diepe wortels niet, maar we weten wel dat ze er zijn. Als je deze “feiten” bekijkt heb je geen reden om aan deze waarheid te twijfelen, maar:
- Kun je eigenlijk zien of iets de waarheid is? Want zien is geloven hebben we vroeger toch geleerd?
- Zijn alle bladeren wel groen? Wat nou als je kleurenblind bent? Eigenlijk zien we reflecties van licht die weerkaatsen op een vlak;
- Is het echt een “boom” waar je naar kijkt? Is dat niet gewoon een label? Zijn alle woorden niet verzonnen en heeft iemand uiteindelijk besloten dat het waar is?
- Is de boom niet gewoon een verzameling van kleine deeltjes energie die een bepaalde tijd bij elkaar blijven? Na jarenlang te hebben gegroeid sterft de boom, waardoor hij weer één wordt met de aarde. Blijft de energie dan niet voortbestaan?
Oké, misschien vind je het bovenstaande voorbeeld een beetje overdreven. Maar het komt erop neer dat je de wereld bekijkt vanuit je eigen perspectief. Als het ware leef je dus in jouw eigen waarheid. Hoe gek dat ook klinkt, je kunt jezelf een waarheid aanpraten door herhaling en vooral ook door overtuiging. Is de waarheid dan eigenlijk niet relatief?
Jouw waarheid hoeft niet mijn waarheid te zijn
Zelf ga ik door het leven met het motto “Jouw waarheid hoeft niet mijn waarheid te zijn”. Dit betekent voor mij dat we het niet per se met elkaar eens hoeven te zijn, als jij ergens in gelooft dan geloof ik dat jij dat gelooft. Door zo te denken voorkom ik veel discussies, en daarmee dus ook een hoop negatieve energie.